Vele wegen leiden naar Rome
Als ik één ding heb geleerd over zingen en de techniek van zingen en stemgebruik, dan is het wel dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden: Iedereen heeft een andere fysiologie, een andere aspiratie, andere aanleg, andere smaak en andere behoeftes. Elke techniek biedt zijn eigen mogelijkheden. Tegelijkertijd hebben we toch ook allemaal net zo veel overeenkomsten als verschillen. Daarom zijn veel valkuilen en hindernissen om vrij te zingen voor velen dezelfde.

Zingen gaat niet helemaal vanzelf.
Lichaam en geest moeten in actie komen, om in dienst te kunnen staan van de muziek. Tegelijkertijd leren we ook ‘uit de weg te gaan’ en een doorgeef luik van de muziek te worden, en dan gaat het toch wèl vanzelf.

Leren zingen is dus een balans van actief iets ‘doen’ en ‘leren’ maar ook: toelaten, volgen, luisteren en afstemmen.

Afstemmen op je eigen geluid, op je eigen lichaam, op de compositie, je grenzen soms verleggen en ongemak uithouden, en niet forceren. Zingen is complex en simpel tegelijkertijd. Mooi om te doen, bevrijdend en soms frustrerend.

Een ideale klank
Vaak hebben we een ideaalbeeld van de klank in ons hoofd, hoe we willen/ zouden moeten klinken, dat kan een belemmering opleveren om je eigen geluid te vinden.
Toch is het ook goed om idolen te hebben en daar veel naar te luisteren omdat we ons intuïtief meestal aangetrokken voelen tot een artiest of stem waar we overeenstemming of verwantschap mee hebben. Dus laat je inspireren maar probeer niet iemand te imiteren.

Over mijn lessen
Voor beginners èn gevorderden.
(óók voor mensen die overtuigd zijn niet te kunnen zingen maar toch graag hun stem willen ontwikkelen)

Ik begin de lessen met een korte warming-up en ademhalingsoefeningen om goed in het lichaam te komen en te aarden. Vervolgens doen we een aantal stemoefeningen aan de piano uit verschillende tradities, ik gebruik vooral veel klassieke oefeningen, vaak wat stem expressie oefeningen, maar ook klank georiënteerde oefeningen uit de Lichtenberg methode. Aansluitend zingen we repertoire (liederen of songs). Het liefst laat ik de leerling zelf een lied uitkiezen, omdat de kans het grootst is dat hij of zij daar het meest door wordt geïnspireerd.
Als je nog niet zo goed weet wat je wilt zingen, gaan we samen op zoek naar wat je leuk vindt en wat bij je past. Mijn streven is elke les opnieuw met een frisse blik naar de leerling te kijken; wat heeft hij/zij vandaag nodig? Om vervolgens goed gehoor te kunnen geven aan die behoefte, en tot een optimale en plezierige les te komen.

Plezier staat voorop!
Het klinkt misschien een beetje serieus en dat ben ik ook, maar we lachen ook vaak en veel, zingen is nou eenmaal af en toe best hilarisch en bovendien: Lachen bevrijdt je middenrif! (Dat is een spier in je buik, die optimaal gezien, los en super actief is tijdens het zingen)

"Als je een lied zingt dat je raakt nodigt het lied je uit om echt muziek te maken"

Over mijn achtergrond
Ik heb lichte muziek gestudeerd aan het conservatorium in Den-Haag. Ik neem zelf regelmatig klassieke zanglessen. Ik volg workshops om nieuwe inspiratie op te doen en omdat ik het belangrijk, en vooral leuk vind om me te blijven ontwikkelen, en om mijzelf fris te houden. Iets wat los staat van het zingen maar wat tegelijkertijd ook grote invloed heeft is; dat ik al ruim 20 jaar intensief aan Zen-meditatie doe.
Het steeds opnieuw beginnen en het oude loslaten, ‘in het moment aanwezig zijn’, is belangrijk voor het zingen, en ook heel Zen. Verder treed ik regelmatig op.
(kijk hiervoor bij zangeres)

Praktisch
Lesprijzen: 40 euro per uur (30 euro per 45 minuten).
Graag contante afrekenen en 48 uur van te voren de les annuleren.
Bel of mail om een afspraak te maken:
mobiel: 06 1817 9887
vast: 072 – 5824498
bettyborstlap@planet.nl